Terug naar overzicht

Balkenende wil dat Innovatieplatform blijft

Premier Balkenende weerspreekt de kritiek uit de Tweede Kamer dat het Innovatieplatform een ‘nieuwe SER’ (VVD) en ‘een papiermachine’ (PvdA) is geworden waar alleen het bosrijke Finland van profiteert.
Tijdens een overleg met de Kamer benadrukte de premier, tevens voorzitter van het Innovatieplatform, dat de vernieuwing ‘flink op stoom’ is gekomen: ‘Er is veel meer elan en er wordt nu overal over innovatie gesproken.’ Hij hoopt dat het volgende kabinet het platform handhaaft. Aan een positieve houding heeft Nederland volgens Balkenende meer dan aan ‘het oratorisch geweldige, maar onjuiste verhaal’ van het kamerlid Martijn van Dam.

In het debat hekelde deze PvdA-woordvoerder het innovatiebeleid dat naar zijn smaak te weinig keuzes maakt. Hij deed hem denken aan een openstaande pot honing waar allerlei bijen op af komen die denken dat er wat te halen valt. ‘Ik word platgebeld door regionale lobbyisten. In Groningen zijn ze geweldig in energie, in Eindhoven zijn ze top in high tech, in Enschede zijn ze helemaal nano en in Wageningen is de food niet te stuiten.’ Helaas vloeit de ‘honing’ naar te veel plekken weg, aldus Van Dam.

Collega-kamerlid Eske van Egerschot (VVD) vindt dat het Innovatieplatform zichzelf zo snel mogelijk moet opheffen en geen ‘nieuwe SER’ mag worden. Het moet zich in zijn laatste bestaansjaar zo veel mogelijk richten op het wegnemen van overbodige regels voor het bedrijfsleven. ‘Het beste innovatiebeleid is geen beleid.’ (HC/HOP)

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?