Terug naar overzicht

Circusopleiding op niveau

Codarts, de Rotterdamse hogeschool voor de kunsten, begint in september als eerste hogeschool in Nederland met een opleiding circus arts.
Voorwaarde is dat accreditatieorganisatie NVAO de nieuwe opleiding erkent. Projectleider Guido Severien verwacht dat de beslissing daarover voor de zomer valt. Codarts wil professionele, breed inzetbare circusartiesten opleiden met minstens één specialisatie. Bijvakken kunnen de studenten volgen bij het conservatorium en de dansacademie van de hogeschool.

Aspirant-circusartiesten moeten heel wat in hun mars hebben om door de selectie van de nieuwe opleiding te komen. Ze worden niet alleen beoordeeld op talent en doorzettingsvermogen, maar ook op hun fysieke geschiktheid. Behalve in theorievakken krijgen ze les in circusdisciplines als evenwichtskunst, jongleren en acrobatiek. Dieren passen niet in het opleidingsconcept, maar wel een contorsioniste, ofwel een slangenmens.

In het buitenland bestaan al opleidingen die voorbereiden op een carrière in de piste, maar ons land bleef tot nu toe achter. Op mbo-niveau is er wel een opleiding: in samenwerking met de private circusschool De Hoogte verzorgt ROC de Friese Poort in Leeuwarden de opleiding circus en entertainment. Fontys Hogescholen kondigde een jaar geleden al aan dat ze een hbo-opleiding tot circusartiest wil opzetten. De plannen zijn nog niet zo vergevorderd dat er al accreditatie is aangevraagd, meldt een woordvoerder. (HC/HOP)

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?