Terug naar overzicht

Marja Kamsma in actie tegen politieke benoemingen

Door te klagen bij de Nationale Ombudsman heeft Marja Kamsma, lid van de Raad van Bestuur van Avans, het verschijnsel van politieke benoemingen aan de kaak weten te stellen. Zij klaagde in 2003 naar aanleiding van de benoeming van oud-minister Frank de Grave (VVD) tot voorzitter van de nieuwe ‘Zorgautoriteit’. De affaire werd dinsdag breed uitgemeten in de Staatscourant.
De klacht van Kamsma was het gevolg van een afwijzing op haar sollicitatie naar de voorzittersfunctie, terwijl zij wel en De Grave aantoonbaar niet over de vereiste ervaring beschikte. Kamsma, tot dan directielid bij Achmea, maakte bezwaar tegen de voorkeur die minister Hoogervorst gaf aan zijn partijgenoot De Grave.
De Staatscourant herinnert eraan dat De Grave na zijn benoeming tijdens een congres had verteld hoe hij avond na avond zat te studeren op de zorgsector, omdat hij daarmee niet vertrouwd was. Dr. Nico Baakman, die onderzoek heeft gedaan naar politieke benoemingen, moet om de bekentenis van De Grave lachen, aldus de Staatscourant. Op de klacht van Kamsma verklaarde minister Hoogervorst tegenover de Ombudsman namelijk dat ervaring in de zorg of besturing ervan een belangrijke rol bij de benoeming had gespeeld.
Kamsma, door de Staatscourant gevraagd naar haar overwegingen: ‘Op zijn zachts gezegd heb ik heel sterk het gevoel dat ik voor dit soort banen geen enkele kans maak, omdat ik niet gebonden ben aan een politieke partij.’

De krant rekent voor dat veel meer Nederlanders met hetzelfde probleem te maken moeten krijgen omdat maar 2,5 procent van de kiesgerechtigden lid is van een partij, en bij dit soort benoemingen ‘100 procent lidmaatschap’ vereist is. Onderzoeker Baakman denkt dat de meesten niet klagen uit angst bij volgende sollicitaties hun eigen glazen in te gooien.
Kamsma laat zich evenwel niet weerhouden de kat de bel aan te binden: ‘Als dat al niet meer ongestraft kan in Nederland weet ik het ook niet meer!’ Andere afgewezen sollicitanten hadden alleen binnenskamers geprotesteerd. Een topambtenaar van het ministerie van Volksgezondheid vertrouwde Kamsma toe dat zij niet de enige kandidaat was die zo had gereageerd. (FG)

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?