Terug naar overzicht

Salaris van starters nog niet omhoog

Pas afgestudeerde hbo’ers vinden iets sneller een baan. Maar hun salarissen bleven in 2005 ongeveer gelijk, terwijl hun koopkracht afnam.
Dat meldt het opinietijdschrift Elsevier in een themanummer over de arbeidsmarkt. De gegevens zijn gebaseerd op een enquête onder bijna tienduizend starters. Het onderzoek gaat over hun arbeidsmarktpositie in 2005 en de eerste twee maanden van 2006. De recente opleving van de economie is dus nog niet volledig zichtbaar.

Gemiddeld verdient een beginnende hbo’er nu 1288 euro netto per maand. Dat is 324 euro minder dan een academicus. De lonen van starters zijn na een piek in 2002 weer gedaald en liggen nu net iets boven het niveau van 1999.
De afgelopen zes jaar zijn de lonen van hoogopgeleide starters gestegen naar een piek in 2002 en toen weer gedaald naar een niveau dat nauwelijks verschilt van 1999. De goed en slecht betaalde banen liggen nog altijd in dezelfde sectoren. Het meest verdienen afgestudeerden in small business & retailmanagement: 1650 euro netto per maand. Geldwolven kunnen maar beter geen artistieke ambities hebben, want muziek, dans en beeldende kunst leveren bijzonder weinig op: 900 euro of minder.

Startende academici hebben nog altijd dikkere bankrekeningen, en dan vooral de tandartsen onder hen. Die verdienen bijna twee keer zoveel als de hbo’ers van small business. De minst verdienende universitaire werknemers – de archeologen en kunsthistorici – krijgen meer salaris dan een logopedist of een sociaal-pedagogische hulpverlener: 1.100 tegen 1.075 en 1.050 euro per maand.
Hbo’ers vinden nog altijd wel sneller werk. Ze deden daar in 2005 ongeveer 3,5 maand over, terwijl academici ruim een maand langer moeten zoeken. (BB/HOP)

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?