Terug naar overzicht

Studium Generale over beeldvorming verstandelijk gehandicapten

Senna, Cindy, Onny, Michel, Martijn en Annelies; zes Tilburgers met een verstandelijke beperking. Het zijn de hoofdrolspelers uit ‘Ben ik ? in Beeld’ van kunstenares Anne Pillen. Pillen komt het project 11 mei toelichten tijdens het Studium Generale van Social Work in Breda.

Pillen werkte in opdracht van de gemeente Tilburg aan ‘Ben ik ? in Beeld’. Met het project wil de kunstenares een bijdrage leveren aan een realistische beeldvorming over mensen met een verstandelijke beperking. Ze worden gestimuleerd om midden in de samenleving te staan, maar de omgeving is er vaak nog onvoldoende op voorbereid. Officieel is het project al afgerond.
Voor het project vroeg Pillen zes verschillende Tilburgers met een verstandelijke beperking model te staan. Via diverse foto’s geven ze een kijkje in hun leven en vertellen over hun wens om in de samenleving te staan. Een belangrijk onderdeel van het project was het spel ‘Ben ik ? in beeld’, dat kon worden gespeeld in het Tilburgse café Bet Kolen. Deelnemers moesten vragen over het leven van de hoofdrolspelers beantwoorden, waarbij ze uit drie antwoorden konden kiezen. De bedoeling was dat spelers meer te weten kwamen over de personen en hun alledaagse leven, maar vooral ook om met medespelers van gedachten wisselen over denkbeelden.
Uiteindelijk hebben zo’n 125 mensen, ook van buiten de stad, meegedaan met ‘Ben ik ? in beeld.’ De finale was 11 december 2005, donderdag kunnen studenten Social Work zien hoe goed zij de hoofdrolspelers kunnen inschatten. Het spel wordt vanaf 14.40 gespeeld in A. 037. Met een muzikaal intermezzo van Rappoison.(MvH)

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?