Terug naar overzicht

Zonnepanelen voor scholen in Kenia

Mark Jansen en Bas Craane, tweedejaarsstudenten Management, Economie & Recht in Den Bosch, gaan half augustus naar Kenia. Daar gaan ze kijken of er een coöperatie door vrouwen mogelijk is die zonnepanelen gaat verkopen aan scholen.

De twee studenten gaan voor de stichting LoBaDe (Local Based Development) werken. Deze stichting houdt zich bezig met kleinschalige ontwikkelingssamenwerking in een aantal regio’s in Kenia en werkt nauw samen met lokale mensen. Ze ondersteunt vrouwengroepen die met microkredieten kleine ondernemingen opzetten. Mark en Bas gaan onderzoeken of een aantal vrouwen een coöperatie kunnen vormen. ‘We gaan een haalbaarheidsonderzoek doen naar het opzetten van een coöperatie voor de verkoop van zonnepanelen. Met het geïnvesteerde geld moet draagkracht ontstaan waardoor het bedrijf op eigen kracht verder kan.’

Scholen hebben grote behoefte aan zonnepanelen. Om zes uur ’s avonds is het stikdonker op het platteland in Kenia. Scholieren kunnen dan geen huiswerk maken of studeren, omdat er geen elektriciteit is op de scholen. Thuis lukt dat meestal ook niet. Vaak is er maar één zaklamp, die wordt gebruikt voor andere doeleinden en niet om huiswerk bij te maken. ‘Er zijn daardoor veel drop-outs’, zegt Mark. ‘Het zijn vooral de armste scholieren die het niveau niet halen, omdat ze niet kunnen studeren. Als iedere school zonnepanelen zou hebben, zouden de prestaties met 30 procent verhoogd worden.’
De scholen betalen een kleine bijdrage voor de zonnepanelen. ‘Het blijkt dat als ze zelf een deel betalen het product meer gewaardeerd wordt dan wanneer ze het gratis krijgen’, zegt Mark. In het district Baringo waar het tweetal naar toe gaat, hebben 50 scholen al zonnepanelen, maar er staan er nog 100 op de wachtlijst. (CB)

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?