Terug naar overzicht

Jak Peeters wint Lucasprijs

Zijn installaties hebben iets groens, onafs, geks en roepen bovendien verwondering op. De Bossche eindexamenstudent Beeldende Kunst Jak Peters is vanmiddag uitgeroepen tot winnaar van de Lucasprijs 2006. Hij won daarmee 2500 euro.

De jury is enthousiast over het werk van Peters dat ‘bewust low-tech’ lijkt. ‘Het gaat niet om de uitvoering maar over een kwaliteit van beeld en poëtische evocatie. Met als kanttekening dat de beheersing van vorm en ruimte niet erg sterk en precies is, hebben we hier te maken met een echte kunstenaar!’
Met Peters was Nienke van Dijken door de jury verkozen als kandidaat. Haar werk valt op door een sterke beheersing van ruimte en vorm en door intelligent vakmanschap.

Andere genomineerden waren Feija Klinkhamer, Ayalies Korenberg en Andries Ouwendorp (Grafisch Ontwerpen), Manon Roquas en Jolijn Snijders (Illustraties). De jury vond het opvallend dat onderzoek een belangrijke rol in hun eindexamenwerk speelde. Ze sprak daarvoor haar waardering uit, maar merkte op dat de ‘nu nog wat onaffe kwaliteit in de commerciële praktijk tot een hang naar genre en oppervlakkige emotie zou kunnen leiden’.
Het werk van de grafisch ontwerpers en illustratoren zat dicht tegen de beeldende kunst aan, vond de jury. Een wezenlijk verschil is echter dat beeldende kunst ‘nimmer behaagziek’ mag zijn, ’terwijl de toegepaste kunsten vaak zullen moeten behagen’. Vanwege dit onderscheid is het volgens de jury het overwegen waard om de prijs ieder jaar aan een andere discipline toe te kennen, zoals dat ook het geval is bij de Prix de Rome. (MvH)

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?