Terug naar overzicht

Rutte: ‘Na de zomer naar de Kamer’

Mark Rutte is bijna staatssecretaris af. De VVD’er werd gisteren verkozen tot lijsttrekker en gaf meteen aan dat hij na de zomer aan de slag wil als fractievoorzitter. Over zijn mogelijke opvolging is nog niets bekend.

Rutte, die twee jaar geleden staatssecretaris Nijs verving op hoger onderwijs, verlaat het departement voordat hij zijn nieuwe wet op het hoger onderwijs en onderzoek (WHOO) door de Tweede Kamer kan loodsen. De leerrechten – een van de belangrijkste onderdelen van Ruttes plan – worden komende dinsdag nog wél onder zijn verantwoordelijkheid afgekaart in het parlement.
Wat er met de rest van de WHOO gebeurt, is nog onduidelijk. De voorstellen voor onder meer medezeggenschap en een bestuurlijke ‘noodrem’ voor slecht presterende instellingen worden deze week in de ministerraad besproken. De officiële tekst wordt waarschijnlijk in de loop van volgende week naar de Tweede Kamer gestuurd. Als het aan OCW ligt, wordt ook het resterende deel van de wet nog deze kabinetsperiode ingevoerd. Rutte zal dat niet meer als staatssecretaris meemaken. De Kamer moet zich nog over de exacte tekst en het bijgevoegde advies van de Raad van State buigen en dat lukt niet meer voor de zomer.

Als Rutte overstapt naar de VVD-fractie hoeft er geen plaats te worden vrijgemaakt, omdat kamerlid Ruud Luchtenveld binnenkort opstapt. Of de VVD een vervanger aanwijst voor staatssecretaris Rutte moet nog blijken. De kans bestaat ook dat minister Van der Hoeven zijn taken overneemt. (TdO/HOP)

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?