Terug naar overzicht

Rutte wil tussenpaus op OCW

Staatssecretaris Rutte vindt dat er voor zijn portefeuille een opvolger moet komen. De invoering van de nieuwe wet op het hoger onderwijs en de deelname van allochtonen vergen nog te veel aandacht.

Rutte verruilt het ministerie van OCW uiterlijk na de zomer voor de Tweede Kamer, waar hij fractievoorzitter wordt van de VVD. Tijdens het slotdebat over de leerrechten gaf hij desgevraagd zijn visie. ‘Ik heb ooit eens gezegd dat het gehele onderwijs bij de minister van OCW kan worden ondergebracht. Maar ik doelde toen op de situatie na 2007, als meer zaken decentraal geregeld zijn. Zover is het nog niet. Dus als het aan mij ligt, komt er voor de rest van deze kabinetsperiode een opvolger op het departement.’

Het binnenhalen van de leerrechten is Ruttes laatste kunstje op het departement. Deze maand verdedigt hij zijn plan nog in de Eerste Kamer, daarna vertrekt hij richting Kamer. Als er een nieuwe staatssecretaris wordt benoemd, zou dat na Rutte en Annette Nijs de derde bewindspersoon zijn die verantwoordelijk is voor hoger onderwijs. Hogescholen en universiteiten lieten eind vorige week al weten niets te zien in een tussenpaus. Gelet op de korte regeerperiode die nog rest tot de verkiezingen in 2007 zou het alleen maar gaan om iemand die op de winkel past. Minister Van der Hoeven zou veel beter zijn ingewerkt in de materie. (TdO/HOP)

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?