Terug naar overzicht

St. Joostpenning 2006 gaat naar Floris Kaayk

Een meester. Dat vindt de jury van de St. Joostpenning van prijswinnaar Floris Kaayk. De eindexamenstudent Animatie won behalve de eer, 2500 euro.

Kaayk, die eerder de Talent & Pro Award won voor zijn film The Order Electrus, beheerst zijn medium tot in de finesses, werd gezegd tijdens de prijsuitreiking vanmiddag. ‘Zijn werk is technisch hoogstaand en tegelijk poëtisch, de verhaallijnen zijn spannend, de timing perfect.’ Volgens de jury heeft de filmmaker op jonge leeftijd al een uitgesproken ontwikkeling doorgemaakt.
Zelf reageert de filmmaker bescheiden op alle loftuitingen. ‘Ik vind het een grote eer, maar ik ben net afgestudeerd. Om me dan al meester te noemen.’ Al beheerst hij de techniek wel goed, weet hij ook zelf. ‘Het is in ieder geval gebleken dat ik potentie heb om films te maken.’
De 2500 euro besteedt hij waarschijnlijk aan een nieuwe film. Een animatiefilm, of een combinatie van life action (met acteurs) en animatie. ‘Alleen video vind ik te saai. Juist de combinatie is interessant. Je kunt dan een eigen wereld creëren. De realiteit verdraaien.’
Het komende jaar wil Kaayk graag vrije films maken. Een jaar gratis in een atelier werken, onderdeel van de prijs, komt hem dus goed uit. ‘Nu moest ik elke dag op mijn kamer werken. Dan ben je soms twaalf uur per dag bezig en kom je bijna niet buiten. Het is beter om een speciale plek te hebben om te werken.’

Grafisch ontwerper Barry van Dijck greep nét naast de penning. De jury was ook zeer over hem te spreken. Zijn werk ‘Het laatste boek’ valt op door ‘een brede benadering, waarin naast een groot gevoel voor esthetiek en vakmanschap ook ruimte is voor relativering en humor’. Volgens de jury hebben zowel Kaaijk als Van Dijck de blik op de toekomst en geven ze beiden blijk van uitgesproken vakmanschap.

De jury benadrukte dat het niveau van het eindexamenwerk in Breda hoog was. Bovendien viel op dat de locaties Den Bosch en Breda ieder hun eigen herkenbaarheid hebben. Waar Den Bosch echt de beeldende kunstmentaliteit heeft, treedt in Breda de ontwerpmentaliteit sterker op de voorgrond.
Tijdens de uitreiking van de Lucasprijs gisteren in Den Bosch sprak de jury al het advies uit om de prijs ieder jaar aan een andere discipline toe te kennen. Dit advies herhaalde ze vandaag, vooral vanwege de verschillen tussen de verschillende disciplines. (MvH)

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?