Terug naar overzicht

Cum laude voor deeltijdstudent Irene Diepstraten

Ze haalde drie jaar lang alleen maar achten en negens. Deeltijdstudent Social Work Irene Diepstraten studeerde in Den Bosch cum laude af met een 8,9 voor haar afstudeerscriptie.

In haar meesterproef zocht Diepstraten naar een manier waarop iemand analfabeten het inzicht ‘en vooral de ervaring’, kan geven dat ze prima in staat zijn om te leren. ‘Dit is van belang’, meent ze, ‘omdat het voor deze doelgroep heel moeilijk blijkt om weer naar school te gaan. Vaak vinden ze van zichzelf dat ze niet kunnen leren en met een dergelijk zelfbeeld sluiten ze zichzelf uit als potentiële cursist.’
Diepstraten ontwierp een ’talententest’ op basis van de meervoudige intelligentietheorie van de Amerikaanse psycholoog Howard Gardner. ‘Op die test kunnen ook laaggeletterden hoge scores behalen. De talententest heet dan ook: Je bent slimmer dan je denkt!’
Ze kreeg een 8,9 voor haar werk onder meer vanwege de gedegen aanpak, de brede oriëntatie op bronnen en literatuur en haar systematische werkwijze. Maar vooral ook omdat haar verslaglegging van ‘zeer hoog niveau’ was.

Zelf is Diepstraten trots op haar prestatie, al voelt ze zich wat ongemakkelijk onder de extra aandacht. ‘Voor mijzelf zit de voldoening vooral in het feit dat het me gelukt is om mijn veelzijdigheid goed in te kunnen zetten. En hoewel sommigen het ook nog eens extra bewonderenswaardig vinden omdat ik “al 48 jaar ben”, kan ik het daar niet mee eens zijn. Studeren op latere leeftijd is makkelijker: je kent jezelf beter en je kunt veel profijt hebben van jaren kennis en ervaring.’
Diepstraten, in het dagelijks leven projectcoördinator bij Humanitas en docent volwasseneneducatie bij het ROC Eindhoven, geeft aan dat studie en werk alleen te combineren was door tegen heel veel zaken ‘nee’ te zeggen. ‘En na drie jaar “nee ik moet studeren”, is de stapel boeken en tijdschriften die ik nog lezen wil, zowat onafzienbaar hoog geworden…’

Cum laude wordt toegekend als een student een gemiddelde heeft van minimaal een acht, de afstudeeropdracht minstens met een acht is beoordeeld en er geen lager cijfer dan een zeven op de cijferlijst staat. (MvH)

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?