Terug naar overzicht

‘Kunstenaar moet geen documentalist worden’

Wie wil pleiten voor meer onderzoek in de kunsten (…) zou dat niet moeten met het doel van de kunstenaar een documentalist te maken en van het kunstwerk een transparant medium van verslaglegging. Dat schrijft lector Camiel van Winkel in het Vlaams kunsttijdschrift De Witte Raaf

Het zomernummer van De Witte Raaf, dat gaat over kunst en onderzoek, is in samenwerking met Van Winkel gemaakt. Van Winkel is lector Beeldende Kunst aan de Akademie voor Kunst en Vormgeving/St. Joost en doet onderzoek naar de culturele positie en functie van de beeldende kunstenaar.
In het artikel neemt hij de recente literatuur over onderzoek in de kunst onder de loep. Volgens de lector zou onderzoek in de kunsten ‘een voortzetting moeten zijn van de traditie van de avant-garde, volgens welke de kunstenaar niets als vaststaand gegeven aanvaardt, en alle evidenties omtrent het “vak” van de kunstenaar en zijn positie in de maatschappij steeds opnieuw ter discussie stelt’. (CB)

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?