Terug naar overzicht

Reizen met ‘verloren’ OV-kaart populair

Het afgelopen jaar heeft de IB-Groep meer dan 29 duizend duplicaten van de OV-studentenkaart verstrekt. Een deel van de studenten claimt verlies of diefstal, maar bewaart de oude kaart om later te kunnen zwartrijden.

Voor studenten die bijna zijn afgestudeerd, is het een koud kunstje: ze gaan naar de politie en zeggen dat ze hun OV-kaart kwijt zijn. Ze krijgen dan in korte tijd een nieuwe pas voor ongeveer 32 euro. Studeren ze af, dan leveren ze hun officiële kaart in en kunnen ze nog maanden doorreizen op hun zogenaamd gestolen of verloren pas.
Van massale fraude wil de IB-Groep niet spreken. ‘Want er zullen ongetwijfeld studenten zijn van wie het verhaal klopt. Feit is dat ze om een nieuwe pas te krijgen aangifte moeten doen bij de politie’, reageert een woordvoerder. ‘Als zij een valse verklaring afgeven, dan kunnen wij daar niet zo heel erg veel aan doen.’
De Groningse organisatie geeft de cijfercodes van gestolen OV-kaarten door aan de NS. ‘Die kunnen dan controleren of mensen niet met een verkeerde pas reizen, maar ik heb niet het idee dat dit op grote schaal gebeurt.’

Martijn den Dekker van de NS zegt echter dat de fraude met OV-kaarten hard wordt aangepakt, hoewel er nu alleen via steekproeven op misbruik wordt gecontroleerd. ‘Iedereen die we pakken, wordt overgedragen aan de politie. Fraude betekent een strafblad en dat solliciteert niet prettig.’
Om het misbruik van OV-kaarten te beteugelen, worden de cijfercodes die de IB-Groep aan de vervoersorganisaties doorgeeft in een digitaal bestand opgenomen. ‘Vanaf dit najaar gaan we extra controles invoeren’, aldus Den Dekker. Die verwacht overigens dat het verschijnsel in de toekomst nagenoeg zal verdwijnen. ‘De invoering van de chipkaart zal dit soort fraude heel moeilijk maken.’

Ieder jaar worden er meer duplicaten afgegeven. In 2004 ging het nog om 26.000 ‘dubbele’ passen, in 2003 nog om 22.000. Ter relativering moet daarbij worden vermeld dat er ieder jaar meer OV-kaarten worden uitgedeeld. In 2005 ging het om een totaal van 800 duizend, in 2004 om 755 duizend, en in 2003 nog om 722 duizend jaarkaarten. (TdO/HOP)

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?