Terug naar overzicht

Afstudeerfilms St. Joost ‘Neerlands hoop’

De zes beste afstudeerfilms van de kunstacademie in Breda getuigen van een opleiding die aanstuurt op individualiteit, diversiteit en professionaliteit. Dat schrijft filmtijdschrift Skrien.

In het septembernummer recenseert het tijdschrift de afstudeerfilms van verschillende kunstacademies in Nederland. Voor het tweede achtereenvolgende jaar is Skrien lovend over de afstudeerfilms van de Akademie voor Kunst en Vormgeving/ St. Joost.
‘Zes van de vijftien afstudeerfilms van de afdelingen Animatie en Audiovisuele van de academie St. Joost in Breda kunnen rustig op een dvd worden gezet voor een geestdriftige tournee langs de Nederlandse filmtheaters onder het motto “Neerlands hoop” in bange filmdagen.’
In het artikel wordt onder andere de film Metalosis Maligma van Floris Kaayk besproken. Over Kaayk zelf, zegt Skrien: ‘Hoewel het gevaar van trucjes en maniertjes op de loer ligt, mogen van Kaayk mooie dingen verwacht worden.’ De jonge filmmaker won met zijn eerdere film The order Electrus onder andere de Talent en Pro Student Award op het Nederlands filmfestival 2005.

Ook de films van Rosh Abdelfatah (Musaic) en Johan Gielen (Banden) steken met kop en schouders boven de andere films uit. ‘Beide films voeren het documentaireprincipe naar een abstracter visueel niveau en beide makers laten zien dat ze beheersen wat kunstenaars onderscheidt van andere stervelingen: het vermogen om zichtbaar te maken wat niet direct zichtbaar is’, meent Skrien.
Over de andere negen films is het tijdschrift niet zo enthousiast. ‘Deze ontstijgen het predikaat “wel aardig” niet, met zelfs een paar uitschieters naar beneden.’ (CB)

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?