Terug naar overzicht

CV mag niet te braaf zijn

Bedrijven zoeken werknemers met enige ervaring, maar de meeste studenten ondernemen veel te weinig naast hun studie. Geen bestuurswerk, geen vrijwilligerswerk, geen topsport. Terwijl ze zich daarmee juist kunnen onderscheiden.

Dat blijkt uit onderzoek van het blad Intermediair onder ruim zeventienhonderd hoogopgeleide starters. Afgestudeerden vinden meestal snel een baan, maar ze zijn naar eigen zeggen niet goed voorbereid op de arbeidsmarkt. Vooral academici hebben daar problemen mee.
Hbo’ers lopen bijna allemaal een stage van meer dan zes weken, maar onder academici is dat veel minder gebruikelijk: bijna één op de drie rondt zijn wo-studie zonder stage af. En dat, terwijl zeventien procent van alle afgestudeerden zijn eerste baan vond in het bedrijf van de stageplaats.
Door het gebrek aan ervaring hebben veel afgestudeerden niet geleerd met tegenslag om te gaan. ‘Ze zijn door hun studie gefietst, ladidaa, en nu is er opeens de baas waar ze niet mee kunnen opschieten, of het project dat niet loopt, en hangt er echt iets van af’, zegt bijvoorbeeld Suzanne van Niekerk, die bij ABN AMRO trainees begeleidt. (BB, HOP)

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?