Terug naar overzicht

Oud-kunststudenten vallen in de prijzen

Jacob Fioole won afgelopen zondag de NBKS Salonprijs 2006. De kunstenaar, zoon van voormalig directeur van de Bossche kunstacademie Piet Fioole, studeerde in 2002 af bij Beeldende Kunst in Den Bosch.

Het is vooral de manier waarop Fioole schildert, die indruk heeft gemaakt op de jury. ‘Zijn kleurgebruik is opvallend hij weet op knappe wijze een fraaie gelaagdheid te bereiken. Door die gelaagdheid roepen de beelden bij de kijker iets op waar hij niet direct grip op krijgt: een zekere spanning, een bepaald vermoeden. Het fascineert en intrigeert. Vastberaden en met passie schept hij een eigen wereld, rijk aan sfeer’, aldus de jury.
De NBKS Salonprijs wordt elk jaar door de Nieuwe Brabantse Kunst Stichting uitgereikt aan een kunstenaar die zich in werk onderscheidt door kwaliteit en eigenzinnig karakter. De winnaar ontvangt 1000 euro en hij ontwerpt de NBKS nieuwjaarskaart.

Schilder Barend van Hoek ontving onlangs de Wim Izaksprijs. Aan deze aanmoedigingsprijs voor veelbelovend Nederlands schildertalent is een bedrag van 10.000 euro verbonden.
Van Hoek studeerde in 2003 bij Beeldende Kunst in Den Bosch af. Hij maakt grote tekeningen op papier en doek waarin mensen die je zo op straat kunt tegenkomen, de hoofdrol spelen. Van Hoek beeldt ze clichématig af, maakt ze lelijker, verveelder of nuffiger dan ze in werkelijkheid zijn, zodat er een cartoonachtige tekening ontstaat. Vooral de zogeheten ‘meisjesmeisjes’, meisjes die zich opzichtig meisjesachtig gedragen, keren vaak terug.

Volgens de jury heeft Van Hoek een scherp oog voor details uit het dagelijksleven en een prachtige, ruimtelijke tekenstijl, sober en doeltreffend.
De Izaksprijs wordt elke twee jaar uitgereikt en is genoemd naar de in 1989 op jonge leeftijd overleden kunstenaar Wim Izaks. (CB)

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?