Terug naar overzicht

Particuliere universiteit dreigt erkenning te verliezen

De particuliere European University in Den Haag krijgt drie maanden de tijd om haar opleiding international management op orde te brengen. De instellingdirecteur is er van overtuigd dat het gaat lukken.

Een woordvoerder van staatssecretaris Bruins noemt de situatie uniek. ‘De onderwijsinspectie heeft laten weten dat de managementopleiding van de European University onder de maat is, dat de examens kwalitatief onvoldoende zijn en dat de voorlichting aan studenten rammelt. Eerdere waarschuwingen hielpen niet, vandaar dat Bruins nu nog maar drie maanden respijt geeft. De instelling krijgt geen subsidie, maar is enkele jaren geleden door OCW erkend. Dat moet dan wel ergens voor staan.’
Directeur Torain van de European University houdt het er op dat hij administratieve fouten heeft gemaakt. ‘In het voorjaar van 2005 werden we uit ons gebouw gezet: de investeringsmaatschappij van wie we huurden was failliet. Ik had maar een paar uur om wat spullen bij elkaar te rapen en vervangende collegeruimte te vinden. Ik kon weken lang niet bij mijn computer en we hebben een noodlokaal ingericht met tuinmeubilair. Gelukkig had ik het collegemateriaal, mijn mobiele telefoon en twintig tevreden studenten. Alleen administratief had ik mijn zaken toen niet langer op orde.’

Torain is overdonderd door de opstelling van de inspectie en OCW. Eerdere waarschuwingen zijn niet bij hem aangekomen. ‘De informatie die men wil hebben, ligt er gewoon. Ik ben kennelijk slordig geweest in de afwerking. Ook moet ik een nieuwe examencommissie optuigen. Of dat lukt binnen drie maanden? Het zal wel moeten. Maar de instelling staat, we hebben acht goed gekwalificeerde docenten die op tijd worden betaald, en zo’n veertig tevreden studenten. Dat lijkt mij belangrijker dan de administratie’
De opleiding international management trekt vooral buitenlandse studenten. Die betalen ruim 18 duizend euro collegegeld. De NVAO meldt dat de erkenning van internationaal management en het bijbehorende diploma normaal gesproken doorloopt tot het eind van dit jaar. Er is nog geen aanvraag binnengekomen voor een nieuw keurmerk. (TdO/HOP)

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?