Terug naar overzicht

Van der Hoeven: ‘We moeten niet bescheiden zijn’

Nederlandse universiteiten moeten hun prestaties zo veel mogelijk onder de aandacht brengen. Anders zouden toekomstige buitenlandse studenten wel eens misleid kunnen worden door de internationale ranglijsten, waar Nederland middelmatig op scoort.

Dat zegt onderwijsminister Maria van der Hoeven in een toespraak bij de opening van het academische jaar aan de Universiteit Maastricht. ‘Onze karakteristieke Nederlandse bescheidenheid mag erg deugdzaam schijnen, maar zoals de Duitse dichter Wilhelm Busch eens zei: “Bescheidenheit ist ein Zier, doch weiter komt man ohne ihr!” (“Bescheidenheid is onze herder, maar zonder hem komen we verder!”).’

Iedereen zou behoren te weten – ‘nee, iedereen moet weten’ – van de Nederlandse successen, vindt de minister. Om een voorbeeld te noemen: Nederlandse onderzoekers wisten vijf van de vijfentwintig European Social Fund grants in de wacht te slepen, à raison van 1,2 miljoen euro per stuk. ‘We mogen er met recht trots op zijn. En toch was het geen voorpaginanieuws in de landelijke dagbladen, laat staan dat het wereldnieuws werd. Een gemiste kans.’

Financiële beloftes kon de minister niet doen (‘Dat is iets voor het volgende kabinet’), maar ze kan zich niet voorstellen ‘dat een toekomstig kabinet niet doorgaat met extra investeren in onderzoek. Tenminste, als ze hun uitgaven kunnen verantwoorden.’ (BB/HOP)

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?