Terug naar overzicht

CDA wacht nog met oordeel over leerrechten

Het CDA heeft nog geen knoop doorgehakt over de invoering van leerrechten. Studentenbond LSVb meldt vandaag in een persbericht dat kamerlid Cisca Joldersma invoering per september 2007 niet ziet zitten, maar zij heeft de studentenbond gevraagd het bericht in te trekken. ‘Zij gaan niet over mijn standpunten’, aldus de CDA’er.

‘We wachten nog op de knelpuntenanalyse van staatssecretaris Bruins. Een besluit volgt na het overleg van 30 oktober’, reageert Joldersma desgevraagd. ‘Ik ben gisteren met LSVb-voorzitter Irene van den Broek in debat gegaan, en heb haar gezegd dat zorgvuldige invoering moeilijk kan worden. Maar ik wil daar wel eerst over kunnen praten met de staatssecretaris.’
Het LSVb-persbericht heeft ergernis gewekt, geeft de CDA’er toe. ‘Keer op keer zijn er partijen die de invoering van leerrechten op deze manier proberen te frustreren. Eerst was het universiteitenvereniging VSNU, nu is het de LSVb. Terwijl ze gewoon hun pijnpunten op tafel moeten leggen bij de staatssecretaris en de Tweede Kamer. Maar wij maken de afweging, niet de LSVb.’
Of de leerrechten daadwerkelijk worden ingevoerd, is nog maar de vraag. De Eerste Kamer moet nog een oordeel vellen over het nieuwe bekostigingssysteem. De spoedwet die soepele invoering mogelijk moet maken, ligt maandag voor aan een kritische Tweede Kamer. De kleine christelijke partijen en de linkse oppositie inclusief PvdA zien invoering in september 2007 niet zitten. (TdO/HOP)

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?