Terug naar overzicht

In speeddebat met Femke Halsema

Minder collegegeld, voldoende stageplaatsen voor allochtone studenten en een groener Nederland. De boodschap van GroenLinks is duidelijk. Femke Halsema begon vanmiddag haar verkiezingscampagne op de stoep van Avans Hogeschool 's-Hertogenbosch. Iedereen is goed voorbereid op de komst van Femke Halsema. Niets is aan het toeval overgelaten. De ramen zijn gezeemd, de vloer is gezogen en Avans is aanwezig. De enorme campagnebus die op de stoep is geparkeerd, trekt veel publiek. Ook voorbij fietsende mensen stappen even af om naar het spektakel kijken. Studenten krijgen maar een paar minuten de tijd in om debat te gaan met Halsema. Twee aan twee betreden studenten het podium en stellen de fractievoorzitter prangende vragen over bijvoorbeeld de studiefinanciering. 'Krijgt Nederland een Scandinavisch model waarbij alles voor studenten wordt betaald?', vraagt een student. Hij wordt meteen uit zijn dromen geholpen, want bij GroenLinks is niet alles gratis. 'Maar wel goedkoper', zegt Halsema. 'Bij ons gaat het collegegeld fors omlaag. Er is meer ruimte om te studeren in plaats van dat je wordt afgeleid door een lening en het betalen van je schulden.' Met dat antwoord moet de student het doen, want de volgende studenten zijn al aan de beurt. Een van hen vraagt zich af hoe de economie gaat draaien als de macht in handen komt van GroenLinks. 'GroenLinks is de enige partij die staat voor een groene economie. Vervuilende bedrijven moeten meer belasting betalen', is haar antwoord. Een ander maakt zich zorgen over de gevolgen voor de 25.000 boeren in Nederland als GroenLinks alleen nog maar diervriendelijke producten in de schappen wil. 'We willen niet dat boeren werkeloos worden, maar we willen ze helpen hun boerderijen om te vormen tot biologische bedrijven, waarin dieren een goed leven leiden. Vlees van de bio-industrie moet duurder worden en biologisch goedkoper.' Niet iedereen is overtuigd van de standpunten. Jaap van Doesburg, student aan de HAS, heeft zijn bedenkingen. Hij vraagt zich af waar ze het geld vandaan haalt voor biologische landbouw. 'Ze wil dat boeren overgaan op biologische veeteelt. Maar dat kost veel geld en daar heb ik haar nog niet over gehoord.' Studente Hannelijn van Wanrooij, eerstejaars Sociale Studies, hoefde niet meer overtuigd te worden. Zij weet zeker dat ze GroenLinks gaat stemmen. Hoewel de boodschap van GroenLinks duidelijk is, zal het voor studenten 22 november moeilijk kiezen worden. Toch nog maar eens de stemwijzer er op naslaan? (CB) Klik op foto voor vergroting klik klik klik klik

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?