Terug naar overzicht

Intimiteit van Tokyo op doek

Ageeth Boermans, kunstenaar en medewerker van de Akademie voor Kunst en Vormgeving/St. Joost, schilderde de intimiteit van Tokyo op doek. Vanaf 19 november exposeert ze haar schilderijen in de wandelgangen van de Nieuwe Brabantse Kunst Stichting in Breda.

Met studenten van Post St. Joost ging Boermans afgelopen april naar Japan. Daar legde ze ter plekke haar indrukken van twee weken Tokyo vast. In eerste instantie was haar plan om iets te doen met kersenbomen, het symbool van het oude Japan. ‘De kersenboom wordt er serieus vereerd, maar toen ik er was, was het seizoen van de kersenboom al voorbij. Bovendien waren er niet veel te zien’, zegt Boermans.
Tijdens haar zwerftocht door de moderne metropool ontdekte ze dat elke wijk een eigen sfeer had, alsof ze steeds in een andere stad stapte. ‘De ene wijk lijkt een metropool met wolkenkrabbers, flitsende lichten. Het andere moment stap je een wijk in met houten huisjes en tempels. Daar heb ik toen wat mee gedaan.’ Ze koos ervoor om de sfeer in schetsen vast te leggen. ‘Het maken van schetsen past heel goed bij de jaren vijftig sfeer die in het hypermoderne Tokyo hangt. De mensen zijn er heel beleefd, je ziet nergens graffiti, overal staan bloempotten en fietsen hoeven er niet op slot. Nergens zie je afval liggen, er zijn ook geen afvalbakken, iedereen neemt zijn eigen afval mee naar huis.’
De schetsen exposeerde ze in een galerie in Tokyo. Eenmaal thuis gebruikte ze de kleuren en sferen van de schetsen en foto’s voor het maken van schilderijen. Met acrylverf heeft ze de intimiteit van de metropool in de schilderijen weer gegeven. Twintig schilderijen maakte ze, waarvan er tien worden geëxposeerd. Van haar herinneringen aan Tokyo heeft ze ook een boek gemaakt, dat op de expositie te koop is.

Boermans studeerde twintig jaar geleden af aan de opleiding schilderen en monumentale vormgeving in Breda. Sinds een jaar ondersteunt ze de coördinatie van de deeltijdopleidingen van de Akademie voor Kunst en Vormgeving/St. Joost. (CB)

Kijk voor haar schilderijen op:
www.ageethboermans.nl

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?