Terug naar overzicht

Kamer wil onderzoek naar uitstel leerrechten

De Tweede Kamer is boos dat de invoering van leerrechten is uitgesteld tot 2008. Regeringspartij VVD eist parlementair onderzoek naar de ‘obstructie’ door universiteiten en hogescholen.

De PvdA, gesteund door de SP, wil er zelfs een parlementaire enquête aan wijden.
Tijdens het overleg met staatssecretaris Bruins legde VVD-kamerlid Arno Visser de schuld van het uitstel eenzijdig bij de koepelorganisaties VSNU en HBO-raad. Die zouden de invoering doelbewust hebben ondermijnd: ‘De IB-Groep is er klaar voor, het departement ook, de studentenbonden zijn positief kritisch zonder dat ze het met plannen eens zijn. Hulde. Maar de instellingen ontwijken gerichte vragen, willen niet in een begeleidingscommissie en hebben hun administratie niet aangepast.’
Oppositiepartij PvdA steunt Vissers initiatief niet omdat ze getuigen onder ede wil kunnen verhoren, inclusief ambtenaren. Dat kan alleen bij een parlementaire enquête. Maar Visser is dat een brug te ver. Hij vindt een parlementair onderzoek voldoende zwaar: ‘Als je de juiste vragen stelt, kom je een heel eind.’ Visser deed eerder dit jaar parlementair onderzoek naar TBS-klinieken.
Wat voor onderzoek er ook zou komen, het CDA zegt er geen enkele behoefte aan te hebben. CDA-kamerlid Cisca Joldersma wil gewoon door met invoering van de leerrechten per 2008. ‘We hebben het idee dat er nu pas een einde komt aan de loopgravenoorlog tussen het ministerie van OCW en de instellingen. Als we niet willen dat hogescholen en universiteiten die strijd hervatten moeten we hier ook niet aan beginnen. Iedereen moet aan het werk, en wij moeten het proces scherp in de gaten houden.’
Staatssecretaris Bruins van OCW heeft formeel niets te zeggen over parlementaire onderzoeken of enquêtes, maar liet wel weten dat hij het niet ziet zitten. ‘Toen we besloten om invoering van leerrechten uit te stellen tot 2008, veranderde de klankkleur van mijn gesprek met de instellingen. Ik werk de komende twee maanden met de koepels aan een plan van aanpak, inclusief het nieuwe automatiseringsprogramma Studielink. Ik zou willen dat ik me daarop kan concentreren. Een parlementair onderzoek zal dat moeilijk maken.’
Het overleg in de Kamer wordt vanmiddag afgerond. (TdO/HOP)

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?