Terug naar overzicht

Oppositie wil honderd miljoen extra voor leraren

PvdA en D66 willen dat het kabinet honderd miljoen euro vrijmaakt om de arbeidsvoorwaarden van leraren te verbeteren. Minister Van der Hoeven wil best, maar weet niet waar dat geld vandaan moet komen.

Met hun voorstel willen PvdA en D66 onder meer bevorderen dat het leraarsberoep weer aantrekkelijk wordt voor academici. Door honderd miljoen te onttrekken aan de reservefondsen van provincies zou het huidige kabinet daar nog net een begin mee kunnen maken.
Minister Van der Hoeven vindt de financiële dekking van het plan ondeugdelijk en ontraadt het daarom. PvdA en D66 komen vandaag wellicht nog met een motie, maar of die het haalt is onduidelijk. VVD’er Balemans zegt het initiatief van D66 en PvdA positief te vinden, maar heeft eveneens kritiek op de dekking. De provincies zullen hun geld de komende jaren nog hard nodig hebben, verwacht hij.

Opmerkingen van de SP dat extra geld voor onderwijs geoormerkt moet worden omdat het totnogtoe voor tachtig procent is opgegaan aan management en bureaucratie, schoof Lambrechts (D66) gisteren terzijde. ‘Als ik zulke hoge percentages hoor, geloof ik het gewoon niet. Wat wordt er dan wel niet allemaal verstaan onder bureaucratie?’
Het debat over de onderwijsbegroting staat sterk in het teken van de naderende verkiezingen. Minister Van der Hoeven krijgt veel kritiek van de oppositie, die haar onder meer verwijt dat ze de afgelopen jaren te weinig geld voor onderwijs in de wacht heeft gesleept. (TdO/HOP)

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?