Terug naar overzicht

Zeventje voor hbo-docent

Hbo-studenten zijn minder tevreden over hun docenten dan studenten aan de universiteit. De hbo-docenten krijgen dit jaar gemiddeld een 6,9, terwijl hun collega’s aan de universiteit een half punt hoger scoren. Docenten van Avans scoren 0,1 punt lager.

Dat blijkt uit de jaarlijkse studentenenquête van het onderzoekscentrum Choice. Ieder jaar vraagt Choice ongeveer vijftigduizend studenten naar hun mening over het onderwijs dat zij krijgen. De resultaten staan in de database Studie Keuze Informatie, die ten grondslag ligt aan de Keuzegids Hoger Onderwijs die vandaag is verschenen.

Bij Avans krijgen de docenten van de Bossche opleiding Elektrotechniek een 7,7. Een hogere score krijgt geen enkele andere opleiding Elektrotechniek in Nederland voor dit onderdeel van de studentenenquête. Ook van de andere opleiding binnen Avans is dit de hoogste uitkomst. Vlak daaronder, met een 7,4 zitten: International Business & Management Studies in Breda en Informatica en Personeel & Arbeid in Den Bosch.
Onvoldoendes krijgen Avansdocenten niet. Het laagste cijfer is een 6,1. Die werd behaald door de opleidingen: Bouwkunde en Technische Bedrijfskunde in Tilburg en Personeel & Arbeid in Breda. Het betreft hier allemaal voltijdopleidingen.

Op het niveau van de individuele opleidingen zijn er landelijk fikse verschillen. Het laagst gewaardeerd zijn dit jaar de docenten van vier opleidingen van de Hogeschool Inholland: bij mondzorgkunde in Amsterdam krijgen ze een 5,9, net als bij bedrijfskundige informatica in Diemen en bij international business in Rotterdam en Diemen. Het is voldoende, maar het houdt niet over. Maar aan de Haagse vestiging van Inholland scoren de docenten van de opleiding communicatiesystemen zomaar een dikke 7,5. Het kan verkeren.

Verschillende instellingen hebben opleidingen waarvan de docenten net een 6,1 scoren, waaronder Saxion Hogescholen (fiscale economie in Enschede en integrale veiligheidskunde in Deventer), de Hanzehogeschool Groningen (informatica), Hogeschool Drenthe (technische informatica), Hogeschool Zuyd (international business) en, opnieuw, de Hogeschool Inholland (commerciële economie in Den Haag).

In de top van het hoger-onderwijsklassement domineren de docenten van de universiteiten. In Leiden krijgen ze bij een paar talenstudies zelfs een 8,5. Toch krijgen ook de docenten van enkele hbo-opleidingen een dikke acht, bijvoorbeeld bij de opleiding wiskunde van de TH Rijswijk en de opleiding docent drama van Fontys Hogescholen. Bij twee opleidingen van de Christelijke Hogeschool Ede halen de docenten ook een acht: maatschappelijk werk & dienstverlening en godsdienst & pastoraal werk. Daarnaast gooien de docenten aan een paar particuliere opleidingen hoge ogen bij hun studenten. (PM, BB/HOP)

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?