Terug naar overzicht

Gevraagd: diploma voor dochter

Via internet zijn valse diploma’s van Nederlandse hbo-instellingen en middelbare scholen verkrijgbaar. Dat meldde de NOS gisteren.

Voor 250 euro kun je op Marktnet.nl een ‘origineel’ vwo-diploma kopen, compleet met naam, geboorteplaats en een cijferlijst. ‘Zeer geschikt voor sollicitaties en/of vervolgstudies’, aldus de aanbieder.
Experts schrikken van de kwaliteit van de vervalsingen, zegt de NOS. Voor een leek zijn de diploma’s niet van echt te onderscheiden.
Het nieuws lijkt mensen op een idee te brengen: op Marktplaats.nl verscheen vanochtend een advertentie waarin iemand een diploma zocht. ‘Misschien voor mijn dochter’, zegt de adverteerder. ‘Stel dat ze haar eindexamen nou op één tiende niet haalt, dat vind ik zo sneu. Dan hoeft ze niet het hele jaar over te doen. Voor 250 euro zou ik het niet hoeven laten.’
Nederland kent een grote diversiteit aan diploma’s. Ongeveer de helft van alle middelbare scholen gebruikt een diploma-indeling van de IB-Groep, maar de andere helft verzint een eigen opmaak. Ook hogescholen en universiteiten gebruiken allemaal hun eigen ontwerp. Meestal zit er geen watermerk of ander echtheidskenmerk in.

De IB-Groep werkt ter bestrijding van de fraude aan een diplomaregister, waarin wordt bijgehouden wie welke diploma’s heeft behaald. Werkgevers en onderwijsinstellingen kunnen een uittreksel van het register aanvragen. Ter bescherming van de privacy krijgen ze niet rechtstreeks toegang.
Voor buitenlandse diploma’s werkt de IB-Groep aan een diplomabank, waarin staat hoe een diploma van een willekeurige buitenlandse universiteit eruit ziet en welke echtheidskenmerken ze moeten hebben.
Twee medewerkers van de IB-Groep en één van internationaliseringsorganisatie NUFFIC volgen een opleiding tot documentdeskundige aan de politieacademie in Zutphen. Zij zullen straks beter in staat zijn om vervalsingen eruit te pikken. (BB/HOP)

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?