Terug naar overzicht

‘Gun arts-assistenten normale werkweek’

GroenLinks wil dat het kabinet een einde maakt aan de extreem lange werkweken van arts-assistenten. Onderzoek toont aan dat ze gemiddeld 51 uur per week werken.

Het tijdschrift Medisch Contact presenteerde het onderzoek gisteren. Werkdagen van tien uur zijn heel gewoon voor arts-assistenten en ook werkweken van tachtig uur komen voor. Vooral weekenddiensten en oproepdiensten waarbij assistenten een week lang 24 uur per dag inzetbaar moeten zijn, trekken een zware wissel.
Gevolg is dat 40 procent van de arts-assistenten kampt met chronische oververmoeidheid. Twintig procent van de ruim tweeduizend ondervraagden zit op de rand van burn-out. Onderzoek uit de Verenigde Staten heeft aangetoond dat vermoeide artsen sneller fouten maken.
GroenLinks vindt dat arts-assistenten veel meer in deeltijd moeten werken. Dat zou de gezondheid van artsen en de kwaliteit van de zorg ten goede komen. (TdO/HOP)

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?