Terug naar overzicht

Instroom studenten: Den Bosch stijgt, Breda daalt

Het aantal studenten dat de opleidingen van Avans Hogeschool voor studiejaar 2006/2007 hebben binnengehaald, is 0,6 procent gestegen ten opzichte van vorig schooljaar. Daarbij valt op dat de stijging zich vooral in Den Bosch afspeelt. Breda haalt het gemiddelde behoorlijk omlaag.

In Den Bosch hebben verschillende opleidingen een toename tussen 2 en 20 procent. Op één academie na: de Academie voor Industrie en Informatica (AI&I). De opleidingen van deze academie scoorden hoog in de Keuzegids, maar dat heeft blijkbaar geen invloed op de instroomcijfers gehad. Het aantal inschrijvingen is iets lager dan vorig jaar. ‘Waar dat aan ligt? Wij weten het niet. Het is heel moeilijk om er grip op te krijgen’, zegt Collin Prumpeler, adjunct-directeur van AI&I.
Ook landelijk loopt de instroom voor technische opleidingen terug, maar de academie berust daar niet in. ‘De Hogeschool Utrecht doet het wel goed. Het kan dus wel. Ik wil graag weten hoe dat komt.’
Aan de kwaliteit kan het, getuige uitslag in de Keuzegids, niet liggen. Maar volgens Prumpeler zijn te weinig mensen daarvan op de hoogte. ‘We hebben goede opleidingen in huis, maar mensen weten het niet. Daar willen we wat aan gaan doen.’
In Breda gaan verschillende academies ‘onderuit’. De Academie voor Algemeen en Financieel Management zakt 17 procent. De pijn zit daar vooral in de studie Management, Economie & Recht (MER), die vijftig studenten minder binnenhaalde dan vorig jaar. Academiedirecteur Harrie van Beek is nog zoekende naar een verklaring daarvoor. ‘Landelijk daalt de instroom bij MER niet. We verliezen dus marktaandeel. In de loop van december moet duidelijk worden waar dat aan ligt.’
De Academie voor Gezondheidszorg daalt 7 procent. De International School haalt 15 procent minder studenten binnen.
Het meest desastreus zijn de instroomcijfers voor de Academie voor ICT en Media, die daalden met bijna een kwart. Adjunct-directeur Toon Kloet meldt dat dit vooral komt door de numerus fixus op Communication & Multimedia Design. Die opleiding haalde door de studentenstop inderdaad bijna honderd studenten minder binnen. Verder ziet Kloet zijn academie juist groeien.
De verschillen zijn groot in Breda. De Pabo in Breda kreeg er zomaar een kwart bij. ‘Dat is te danken aan de gegroeide aandacht voor het leraarschap in de politiek en door spotjes op de televisie. Die zorgen ervoor dat mensen positiever zijn gaan denken over het leraarschap’, aldus adjunct-directeur Yvonne Aronson. Dat accreditatieorgaan NVAO in juni 2005 het etiket ‘Langdurige Ernstige Tekortkomingen’ van de opleiding afhaalde, speelt ook mee. ‘We zijn definitief van het stempel “slechte Pabo” af. De problemen met kwaliteitszorg zijn voorbij.’
Ook de Academie voor Deeltijd kan tevreden zijn met 10 procent erbij. Directeur Jan van Wijk denkt dat dit komt door de persoonlijke aanpak van de academie bij het werven van studenten. ‘Het ondersteunende team van de academie is de hele zomer beschikbaar geweest voor potentiële studenten. Wie interesse toonde in ons, hebben we meteen uitgenodigd voor een persoonlijk kennismakingsgesprek op de academie of op locatie. Je moet klaar staan op het moment dat de klant behoefte heeft aan informatie.’
In Tilburg blijft de instroom aan eerstejaars dit jaar bij de Academie voor Bouw en Management precies gelijk. De Academie voor Technologie en Management, die ook in Breda is gevestigd, steeg licht.
De kunstacademie, met vestigingen in Breda en ‘s-Hertogenbosch daalde een kleine 10 procent. De Academie voor Sociale Studies, waarvoor de inschrijvingen voor Breda en ‘s-Hertogenbosch nog op een hoop zijn gegooid, steeg met ruim 6 procent.
Het gaat nog om voorlopige cijfers. De definitieve cijfers zijn op 1 december bekend. Meestal wijken die niet meer dan 5 procent af van de gegevens die op 1 oktober bekend zijn bij de studentenadministratie. (PM,CB,RS)

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?