Terug naar overzicht

‘Leuker dan school, minder leuk dan vrije tijd’

‘Het ligt toch vooral aan de school. Ik geloof niet dat iemand op basis van deze middag zal besluiten om een technische studie te gaan doen’, zegt Mathijs de Kruyf, eerstejaars student Technische Informatica in Breda. De Kruyf is, net als andere Avansstudenten, de hele week actief bij de kennismakingsweek techniek.

Ruim duizend leerlingen uit 3 havo en 3 vwo voeren deze week proeven en experimenten bij de technische, laboratorium- en ICT- opleidingen van Avans Hogeschool in Breda en Tilburg. Het doel is om de leerlingen te helpen bij het maken van hun profielkeuze.

Mathijs de Kruyf staat al een aantal dagen tekst en uitleg te geven bij een opstelling die veel weg heeft van een computerspel. Om de dag zo afwisselend mogelijk te houden voor de leerlingen is er sprake van een snelle omloop tussen de proeven. Zodoende vertelt De Kruyf op een dag zeker dertig keer hetzelfde verhaal. ‘Echt vervelend is dat niet. Hoe meer interesse de leerlingen hebben, hoe leuker het is voor mij. Natuurlijk lopen er altijd wel een paar bij die het saai vinden en het als een verplichting zien. Dat had ik zelf ook op de middelbare school bij excursies die mij niet interesseerden.’

Het valt De Kruyf op dat van de honderd scholieren die elke groep telt er maar drie zeker voor een technisch profiel kiezen. ‘Daarnaast zijn er ongeveer tien die twijfelen. Misschien dat een dag als deze hen overtuigt, maar ik verwacht het niet. De keuze voor techniek maken ze toch eerder, vooral het voortgezet onderwijs is daar van invloed op. Nu is het in veel gevallen al te laat.’

De scholieren van scholengemeenschap De Nassau in Breda zijn verdeeld enthousiast over de kennismakingsmiddag. ‘Het zijn leuke proefjes, maar ik kies niet voor een technisch profiel’, zegt er een. ‘Eigenlijk is het allemaal leuker dan school, maar minder leuk dan vrije tijd’, vult een andere jongen aan. (AR)

Klik op foto voor vergroting

klik

klik

klik

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?