Terug naar overzicht

Nanodebat: het zijn de kleine dingen die het doen

Om de angst voor nanotechnologie weg te nemen, is goede voorlichting niet genoeg. Die les trekt het kabinet uit alle ophef rond genetisch gemanipuleerde dieren en gewassen.

‘Burgers willen serieus worden genomen en hun opvattingen in het beleid terugvinden’, concluderen de bewindslieden van acht ministeries. Ze willen het debat over nanotechnologie daarom anders aanpakken. Samen sturen ze een kabinetsvisie naar de Tweede Kamer.

Nanotechnologie speelt op molecuulniveau. Wetenschappers proberen bijvoorbeeld computerchips, motortjes en medicijnen te maken die maar uit enkele moleculen bestaan. Dat biedt allerhande voordelen, maar werpt ook vragen op, bijvoorbeeld omtrent de giftigheid van nanodeeltjes en het potentiële misbruik van de technologie.

Het kabinet ziet de toekomst echter zonnig in en wil vooral ‘draagvlak’ opbouwen. Daarbij willen de bewindslieden ‘een brede vertegenwoordiging van de bevolking’ betrekken.

Momenteel hoort Nederland wereldwijd bij de kopgroep op het gebied van nanotechnologie, ook wat investeringen betreft. De regering wil dat graag zo houden, want zij verwacht dat de wereldwijde verkoop van nanotechnologische producten explosief zal stijgen. (BB, HOP)

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?