Terug naar overzicht

Terpstra: Kritische docent schikt zich of stapt op

HBO-raadvoorzitter Doekle Terpstra vindt de aanhoudende golf van kritiek op de hogescholen onterecht. Hbo-docenten die zich tegen onderwijsvernieuwing verzetten, kunnen niet op zijn eindeloze sympathie rekenen.

In een interview, dat donderdag in de nieuwe papieren Punt staat, zegt Terpstra onder meer: ‘Wie het niet eens is met de didactische methode op zijn hogeschool moet dat aankaarten. Kritiek houdt instellingen scherp. Maar daarna geldt net als in het bedrijfsleven het devies: “mouwen opstropen en aan de slag”. Het alternatief is dat zo’n docent uiteindelijk zijn conclusies trekt en opstapt. Het belang van het collectief gaat uiteindelijk boven dat van het individu.’
Terpstra ontkent ten stelligste dat het nieuwe functiewaarderingssysteem in het hbo een bezuinigingsoperatie is. ‘Anders zouden we een wel erg vreemd signaal afgeven.’ Ook het hbo zal immers alle zeilen moeten bijzetten om het dreigende docententekort op te vangen. ‘Het nieuwe functiegebouw, dat mensen veel meer carrièreperspectief biedt, is daarbij een belangrijk middel.’ (HC/HOP)

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?