Terug naar overzicht

Helft Casimir niet besteed

Van de dertig beschikbare Casimir-subsidies is maar de helft uitgereikt. Er is nog anderhalf miljoen euro over. Wat ermee gaat gebeuren, is nog niet bekend.

Het Casimir-programma is bedoeld om de uitwisseling van onderzoekers tussen universiteiten en bedrijven te bevorderen. Ze dienen hun voorstel samen in. Eén subsidie bedraagt maximaal honderdduizend euro. Er zijn dit jaar vijfendertig aanvragen ingediend, waarvan er vijftien zijn gehonoreerd. Het geld komt van het platform Bèta & Techniek en wordt verdeeld door onderzoeksfinancier NWO.
In 2005 waren er veel meer aanvragen. Toen was de kans om de subsidie in de wacht te slepen zo klein, dat veel onderzoekers dit jaar kennelijk geen zin hadden om opnieuw een aanvraag in te dienen. ‘Zo kun je in een jojo-beweging terechtkomen’, zegt Nick den Hollander (NWO), secretaris van het Casimir-programma. ‘Dan komen er het ene jaar te veel aanvragen binnen en het volgende jaar te weinig.’
NWO hoopt dat het resterende geld beschikbaar blijft voor de volgende ronde. (BB/HOP)

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?