Terug naar overzicht

Minister Van der Hoeven kandidaat-voorzitter Tweede Kamer

Maria van der Hoeven is vanochtend door het CDA naar voren geschoven als kandidaat-voorzitter van de Tweede Kamer.

De huidige minister van OCW heeft vooralsnog concurrentie van VVD’er Henk Kamp – op dit moment nog minister van Defensie – en PvdA-kamerlid Gerdi Verbeet. De stap van Van der Hoeven baart enig opzien, omdat ze bij de presentatie van de OCW-begroting zei dat ze nog vier jaar minister wilde blijven.

Omdat een kabinet zonder CDA-inbreng lijkt uitgesloten, ligt het voor de hand dat de christendemocraten andere kandidaten voor het ministerie in gedachten hebben. De pas gekozen kamerfractie heeft met Cisca Joldersma en Jan de Vries nog twee onderwijsspecialisten. Het is nog niet bekend of zij Van der Hoeven willen opvolgen.

Maria van der Hoeven is sinds 2002 minister van OCW. Met het hoger onderwijs bemoeide ze zich nauwelijks, maar het wetenschapsbeleid valt wel onder haar portefeuille. Ook raakte ze betrokken bij de ‘hbo-fraude’: de minister was voor ze aantrad lid van de raad van toezicht van de Technische Hogeschool Rijswijk. Omdat de onderzoekscommissie-Schutte over die periode onregelmatigheden bij de instelling aantrof, werd de eindverantwoordelijkheid over het dossier ondergebracht bij minister Hoogervorst van Volksgezondheid.

Van der Hoeven versleet op hoger onderwijs drie staatssecretarissen: Annette Nijs moest het veld ruimen nadat ze openlijk aan de betrouwbaarheid van de minister had getwijfeld en Mark Rutte werd lijsttrekker van de VVD. Thans is de portefeuille in handen van Bruno Bruins. (HOP/TdO)

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?