Terug naar overzicht

‘Nieuwe Student is geen slachtoffer’

‘Studentenbonden wekken graag de indruk dat studenten slachtoffer zijn van het systeem’, zegt Oliver van Loo, oprichter van stichting De Nieuwe Student. ‘Onzin! Je kunt juist heel veel doen tijdens je studie.’

Een passende bijbaan vinden, een eigen bedrijfje starten, in het buitenland rondneuzen? Bevlogen studenten kunnen daarvoor terecht op www.denieuwestudent.nl. De website staat nog in de kinderschoenen, maar wil studenten dingen laten doen waar ze echt wat aan hebben. Van Loo: ‘Een passende bijbaan kunnen we natuurlijk niet voor iedereen regelen. Voor rechtenstudenten is het eenvoudiger dan bijvoorbeeld voor psychologiestudenten.’ Maar hij is optimistisch: ‘Ons netwerk zal de komende jaren alleen maar groter worden.’
De Nieuwe Student moet ook een steunpilaar worden voor jonge ondernemers. ‘Studenten die met een goed idee voor een eigen bedrijf rondlopen, laten dat vaak liggen omdat ze niet weten waar te beginnen. Via onze stichting kunnen zulke studentondernemers hun idee verder ontwikkelen. Ze kunnen bijvoorbeeld ervaringen uitwisselen met andere studenten of een consult krijgen bij een ondernemer. En als ze willen, kunnen wij zelfs het administratieve randgebeuren van ze overnemen.’

Daarnaast geeft de stichting financiële hulp: er is bijvoorbeeld een kring van webdesigners die tegen een gereduceerd tarief sites bouwen voor ondernemende studenten. ‘Dan betalen ze zo’n tweehonderd euro voor een ontwerp dat normaal gesproken achthonderd euro kost.’
Alsof het nog niet genoeg is, wil Van Loo met zijn stichting ook studenten helpen die een tijdje naar het buitenland willen. ‘We zijn bezig met uitwisselingsprojecten in Polen en Bolivia. Daarnaast zetten we in Zuid-Afrika een (hulp-)organisatie op.’

Studenten die zich bij de stichting willen aansluiten, moeten wel een basiscontributie betalen. Van Loo heeft nog ‘geen idee’ hoe hoog die bijdrage precies wordt. ‘Het zal symbolisch zijn: tien of vijftien euro. We hopen de rest van het geld te verdienen door te bemiddelen voor bedrijven, en misschien krijgen we wat subsidie.’
VVD-leider Mark Rutte en staatssecretaris Bruins (OCW) zijn enthousiast over het initiatief, en ook de ChristenUnie en D66 toonden interesse. ‘Dat komt natuurlijk vooral omdat we het ondernemerschap willen promoten, en daar hebben zij net een offensief voor aangekondigd. Of ze ons ook financieel gaan steunen weet ik nog niet. Maar we wachten dat niet af.’

Van Loo studeerde commerciële economie aan de Hogeschool Utrecht en begint volgend jaar aan de opleiding organisatiewetenschappen aan de VU. Hij zat in het bestuur van de liberale jongerenbeweging JOVD en was actief voor studentenbonden ISO en LSVb. Vorig jaar organiseerde hij de actie ‘Mission to Minsk’ om een lans te breken voor een gezonde democratie in Wit-Rusland. (TdO/ HOP)

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?