Terug naar overzicht

Radboud sluit opleiding Arabisch

Wie na 2013 nog Arabische, Nieuwperzische en Turkse talen en culturen wil studeren, moet niet bij de Radboud Universiteit Nijmegen zijn. De instelling heeft besloten de opleiding te sluiten vanwege de geringe belangstelling.

Dat blijkt uit het meerjarenplan van de Nijmeegse letterenfaculteit. De maatschappelijke belangstelling voor de islam heeft volgens het faculteitsbestuur niet geleid tot meer aanwas voor de opleiding, ‘ondanks de goede kwaliteit’. Jaarlijks zouden zich ongeveer tien studenten aanmelden.
Dagblad Trouw meldt vandaag dat de opleiding jaarlijks een half miljoen euro verlies lijdt.
Hoogleraar Versteegh van de afdeling Arabisch en islam twijfelt overigens aan de juistheid van het bedrag dat zijn bestuur voorrekent.
De Radboud Universiteit onderzoekt nog of het mogelijk is Arabisch en islam bij de afdeling theologie onder te brengen, om de kennis te behouden voor de instelling. Versteegh ziet daar niets in, want volgens hem is zijn vak meer dan godsdienst alleen.
Het besluit van de Nijmeegse instelling staat niet op zich. Eind vorig jaar besloot de Universiteit Utrecht al om de opleidingen Turks en Nieuwperzisch te sluiten. Die instelling bracht vakgroep en studenten onder bij de Universiteit Leiden. (TdO/HOP)

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?