Terug naar overzicht

Senaat stemt nog niet over leerrechten

De Eerste Kamer heeft het wetsvoorstel voor leerrechten ‘controversieel’ verklaard en behandelt het pas als er een nieuw kabinet is aangetreden.

Het is gebruikelijk dat politiek omstreden wetgeving niet wordt afgehandeld door de senaat als een kabinet demissionair is. Dat ook de leerrechten door zouden schuiven lag voor de hand. Eerder al was gebleken dat de Eerste Kamer nog lang niet overtuigd is van het nut van het nieuwe bekostigingssysteem. Verschillende senatoren plaatsen kanttekeningen bij de uitvoerbaarheid en vrezen fraudegevoeligheid.
Ook in de Tweede Kamer lag het leerrechtenplan – het belangrijkste wapenfeit van oud-staatssecretaris Mark Rutte – de laatste tijd zwaar onder vuur. SP en ChristenUnie zijn ronduit tegen het plan. De PvdA was aanvankelijk voor, maar voelde zich bekocht toen staatssecretaris Bruins toegaf dat invoering in augustus 2007 onmogelijk was. De sociaaldemocraten willen tijdens de kabinetsformatie onderzoeken of er geen betere variant op het systeem denkbaar is. (TdO/HOP)

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?