Terug naar overzicht

Braindrain naar westen

Hoogopgeleiden trekken graag naar het westen van het land. Daardoor krijgt Saxion Hogescholen moeite om docenten te werven. Dat zei bestuursvoorzitter Cor Boom in zijn nieuwjaarstoespraak.

Saxion heeft vestigingen in Deventer, Enschede en Apeldoorn. Die steden hebben niet de ‘enorme aantrekkingskracht’ van het westen, meent Boom. ‘Nu al blijkt er een braindrain van met name universitair geschoolden vanuit het oostelijk deel van het land naar het westen plaats te vinden.’

Daar komt de vergrijzing bovenop. Binnen enkele jaren gaan veel docenten met pensioen en moeten de hogescholen voor vervangers zorgen. Dat valt niet mee, nu de economie aantrekt. De arbeidsmarkt is volgens Boom ‘nu al overspannen’.

Hij wil dat bedrijven, overheid en kennisinstellingen samenwerken om de regio aantrekkelijk te maken. De groene en rustige omgeving zijn volgens hem niet genoeg. Hoogopgeleiden zouden vooral meer doorgroeimogelijkheden moeten hebben. [BB, HOP]

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?