Terug naar overzicht

Kunststudenten bang voor minder werkplekken

Studenten aan de kunstacademie in Den Bosch vrezen dat er na de verbouwing weinig ruimte overblijft om te werken. Gistermiddag kwamen ze daarom in actie en protesteerden tegen de plannen.

Met trommels en een megafoon trokken zo’n acht kunststudenten door het gebouw. Ze deelden bakstenen uit met daarop de schetsen van het plan gestempeld.

Initiatiefnemer Sophie Gruijters, vierdejaarsstudent Beeldende Kunst in Den Bosch, zegt al vijf jaar te weten dat er een verbouwing op komst is. ‘De afgelopen jaren hoor ik allerlei geruchten. Het is allemaal heel vaag. Ik wil nu wel eens weten waar de studenten straks aan toe zijn.’

Ze maakt zich zorgen omdat er in de conceptplannen veel minder ruimte zal zijn voor bijvoorbeeld de hout- en metaalwerkplaatsen. ‘De ruimte die we nu hebben geeft studenten veel vrijheid. Het is wonderbaarlijk wat er allemaal kan. Dat moeten we missen als de plannen doorgaan.’

Van de toekomstige verbouwingsplannen maakte Gruijters een kunstproject waarmee ze een halfjaar is bezig geweest. Ze maakte onder andere mallen voor de bakstenen, een stempel van de plattegrond en trommelde mensen op voor de actie. Het project is ook bedoeld als eye-opener. ‘Er gebeurt te weinig op de academie. Studenten zijn vooral voor zichzelf bezig, niet dat het heel erg is, maar het lijkt een trend te worden. Ik vind het saai en wil dat mensen met elkaar communiceren en ook aan de wereld daarbuiten denken.’

Het plan om het academiegebouw te verbouwen bestaat al enkele jaren. Een deel van de grond is al verkocht aan de gemeente, daardoor zijn er minder vierkante meters beschikbaar. ‘De studenten hebben momenteel erg veel ruimte, meer dan nodig is per student’, zegt Jules van de Vijver, directeur van de academie, vandaag in het Brabants Dagblad. Hij verwacht dat de Raad van Bestuur over ongeveer drie maanden een besluit neemt over de uiteindelijke plannen. [CB]

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?