Terug naar overzicht

Avansmedewerker op televisie

‘Er moet meer gebeuren om de autochtone fauna van de Noordzee te beschermen.’ Dat zegt Peter van Bragt, Avansmedewerker van het Bureau Internationalisering in Breda en in zijn vrije tijd als sportduiker betrokken bij het inventariseren van diersoorten in de Noordzee.
Morgenmiddag is hij om 18.00 uur op Nederland 2 te zien in het NCRV-programma Schatten van de Noordzee.

In het programma vertelt Van Bragt hoe de natuur in de Noordzee er oorspronkelijk uitzag en wat er met de komst van olieplatforms, wrakken, dijken en temperatuurstijging aan dier- en plantensoorten bijgekomen is. ‘De Noordzee heeft van oorsprong een zandbodem waar vooral platvis, zeesterren en wormen voorkomen. Op rotsige bodems en de pijpen van platforms groeit veel meer. Langs de pijpen van het platform is het net of je een dierentuin binnen zwemt.’

Om de autochtone soorten van de Noordzee te beschermen, zouden grote gebieden in de Noordzee beter afgeschermd moeten worden van menselijke activiteit, vindt Van Bragt. Helemaal te stoppen is een verandering in de natuur echter niet, realiseert hij zich. ‘Bovendien is de toename van de biodiversiteit in de Noordzee leuk voor sportduikers’, zegt hij. ‘Er valt immers meer te zien.’ [RS]

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?