Terug naar overzicht

Forse stijging studieleningen

Aanzienlijk meer studenten kloppen bij de IB-Groep aan voor een lening. Ze kiezen bovendien steeds vaker het maximale leenbedrag. Ruim een kwart van de studenten leent nu.

Dat blijkt uit de jongste gegevens van de Informatie Beheer Groep, die op verzoek zijn vrijgegeven. Het aantal studenten met een lening naast de basisbeurs – en eventueel een aanvullende beurs – schoot omhoog van 106 duizend vorig jaar naar 120 duizend nu; een toename van 14 procent. Die valt niet te verklaren met de twee procent groei van de totale hoeveelheid studenten.

Van de 120 duizend leners staan er 86 duizend voor het maximale bedrag in de boeken. Vorig jaar waren het er nog 12 duizend minder. Ook zijn er steeds meer ouderejaars studenten die geen recht meer hebben op een beurs, maar wel een lening afsluiten. Die groep dijt minder snel uit, maar toch zijn het er momenteel vierduizend meer dan vorig jaar. De teller staat op 32 duizend.

Deze tendens is zeker niet nieuw. In 2003 hadden slechts 73 duizend studenten een lening, maar er lijkt intussen geen houden aan. Het geleende bedrag is minder extreem omhoog gegaan. Drie jaar geleden spekten de leners hun beurs met gemiddeld 274 euro. Nu gaat het om 324 euro.

Rest de vraag: waar komt dit door? Irene van den Broek, voorzitter van de Landelijke Studenten Vakbond, is er kort over: ‘Het collegegeld gaat steeds meer omhoog, de kamers worden duurder en de studiebeurs stijgt niet snel genoeg mee. Studenten moeten wel.’ [BB/HOP]

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?