Terug naar overzicht

Je fiets naar Zuid-Afrika

Wel eens een fiets die je niet goed genoeg meer vond op het station laten staan? Goede kans dat er binnenkort iemand in Zuid-Afrika op naar zijn werk rijdt. Staat er nog een ongebruikte fiets in je schuur, dan kun je zorgen dat dit ermee gaat gebeuren.

De Bredase afdeling van de Fietsersbond en de Stichting Woord en Daad laten in de eerste week van maart zeker vierhonderd gebruikte fietsen van Nederland naar Zuid-Afrika verschepen. Met financiële steun van het platform Duurzaam Breda zamelen de organisaties op 4 en 5 maart gebruikte fietsen en onderdelen in. De NS steunt de actie met 230 fietsen, die bij schoonmaakacties van stations zijn gevonden.

‘Veel mensen moeten dagelijks uren lopen naar een drinkwaterpomp of naar hun werk, omdat ze geen geld hebben voor vervoer. Wij kunnen ze helpen met onze gebruikte fietsen’, zegt docente Marjon Verhoeven, die namens de Bredase opleiding Milieukunde in het platform Duurzaam Breda zit. Het platform geeft subsidie aan de twee organisaties die de fietsen inzamelen en versturen.

In Zuid-Afrika krijgt het Bicycle Empowerment Network (BEN) de fietsen. Die organisatie voor armoedebestrijding op een milieuvriendelijke manier, zorgt voor de distributie van de fietsen. Daarnaast leidt BEN mensen op tot fietsenmaker, om zo de lokale economie te stimuleren.

Fietsen inleveren kan op 4 en 5 maart tussen 9:00 en 17:00 uur bij het Milieu Educatief Centrum aan de Wolfslaardreef in Breda. Een fiets op 5 maart laten ophalen kan ook, door op 3, 4 en 5 maart tussen 12.00 en 13.00 uur te bellen met de Fietsersbond, 076-5143967. Wie wil meewerken met het inladen van de fietsen, moet zich melden op 076-5213080. [RS]

Meer informatie over de actie en de bestemming van de fietsen staat op www.duurzaambreda.nl en www.benbikes.org.za.

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?