Terug naar overzicht

Meer kwaliteit van leven bij actieve ouderen

Als ouderen meer kennis hebben over de gezondheidsvoordelen van lichaamsbeweging en daardoor actiever worden, zorgt dat voor sterke verbetering van de kwaliteit van leven, spierkracht en loopvermogen. Dat is de uitkomst van het afstudeeronderzoek van studente Fysiotherapie Bonny Raadsen.

Raadsen deed onderzoek naar de effecten van de cursus ‘Bewegen is voor iedereen’, die het Lectoraat Gerontologie ontwikkelde voor Groenhuysen, een stichting van ouderenconsultatiebureaus in Roosendaal. De cursus moet de kennis over lichaamsbeweging bij ouderen vergroten en laat ze die beweging eenvoudig in hun dagelijks leven inbouwen.

Arno Rademaker, lector van de Academie voor Gezondheidszorg, noemt de resultaten van Raadsens onderzoek ‘hoopgevend’. Hoewel de doelgroep door geheugenverlies en hoge leeftijd een moeilijke was, bleek de kwaliteit van leven na het volgen van de cursus vooruitgegaan. Hoe minder je kunt, hoe meer winst je boekt door meer te bewegen, is de gedachte. ‘Als je eerst bijna niets meer kon en door weer te gaan bewegen zelf naar de eetzaal kunt lopen, is dat voor mensen in verzorgingstehuizen een grote winst’, aldus Rademaker. [RS]

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?