Terug naar overzicht

Minder les: geld terug

Studenten politicologie van de Universiteit van Amsterdam (UvA) willen tien procent van hun collegegeld terug omdat hun colleges met een kwartier zijn ingekort. Zij vrezen kwaliteitsverlies, maar het UvA-bestuur noemt dat onzin.

Het besluit om de colleges in te korten is genomen vanwege ruimtegebrek. Er lopen in het gebouw Oudemanhuispoort zoveel studenten rond bij de wisseling van colleges dat er gevaarlijke opstoppingen ontstaan. De beveiligingsdienst die de UvA vorig jaar inzette, zorgde juist voor extra onrust.

In kwaliteitsverlies gelooft woordvoerder Jansen niet: ‘We hebben het over een universitaire opleiding. Studenten volgen werkgroepen, besteden tijd aan zelfstudie. Een kwartier minder college doet niets af aan de kwaliteit. Daar komt bij dat we feitelijk alleen de informele traditie van het academisch kwartiertje bekrachtigen: de colleges begonnen altijd al een kwartier later dan gepland.’

Maar volgens bestuurslid Martijn Weeda van politicologie-studievereniging Machiavelli klopt die redenering niet. ‘De colleges beginnen nog steeds een kwartier later en eindigen op last van het bestuur nu ook nog eens een kwartier eerder. Er is nu dus sprake van een academisch halfuurtje. Wij hebben uitgerekend dat we op zo zestig college-uren kwijtraken, tien procent van een heel jaar. Vandaar dat we tien procent van ons collegegeld terugvragen.’

De kans dat studenten hun geld daadwerkelijk zullen terugkrijgen, acht Weeda niet groot. ‘Het is ook meer een signaal. We maken ons zorgen om het niveau van onze opleiding, we willen juist meer colleges in plaats van minder. En dan moet het bestuur niet aankomen met zelfstudie, want dan kunnen politicologiestudenten net zo goed een paar boeken aanschaffen en zich helemaal niet inschrijven.’ [TdO/HOP]

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?