Terug naar overzicht

Niet schokken maar prikkelen

‘We worden nog maar zelden geschokt door een nieuwsfoto. Daarom zoeken kranten andere vormen van communicatie. In plaats van hard nieuws brengen, moet een foto prikkelen. Het wordt illustratiever’, vertelde Annelies Kuiper, fotoredacteur van nrc.next gisteren tijdens het Studium Generale ‘De woorden en de beelden’ van AKV/St. Joost in Breda.

Kuiper bepaalt als fotoredacteur, in samenspraak met de chef-redactie, het beeld van nrc.next. Dit is de eerste krant die de foto ook inzet als illustratie en niet altijd als beeld bij het nieuws. ‘Vooral met de covers willen we zowel het gevoel als het verstand prikkelen’, vertelde Kuiper. In tegenstelling tot traditionele voorpagina’s zijn de covers minder objectief. ‘Je hebt prikkeling nodig om anders te kijken, een kleine twist spoort de lezer aan om het verhaal te gaan lezen.’

Volgens Kuiper wordt de bewijsfunctie van de krantenfoto steeds minder belangrijk. ‘Traditioneel communiceren tekst en beeld hetzelfde, nu zien we dat beeld juist iets toevoegt.’ De fotoredacteur ziet in deze nieuwe vorm de toekomst voor het beeld in de media.

Vandaag is het Studium Generale ‘De woorden en de beelden’ in de AKV in Den Bosch met andere lezingen. [AR]

Klik op de foto voor vergroting
klik

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?