Terug naar overzicht

Wijzigingen studiefinanciering zaak van nieuw kabinet

De aanpassingen in de studiefinanciering is een zaak van het volgende kabinet. De Tweede Kamer maakt een uitzondering voor de wereldwijd meeneembare studiebeurs, maar neemt geen besluit over de aangekondigde rentestijging.

Dat is het resultaat van een gisteren gehouden procedurevergadering. De extra rente op de studieschuld zorgde vorige week voor opschudding. Afgelopen januari bleek deze al met een heel procentpunt omhoog te zijn gegaan en in september zou daar volgens demissionair staatssecretaris Bruins nog eens 0,2 procent bij komen. Hij wees er onder meer op dat de verruimde leenmogelijkheden het rijk jaarlijks 35 miljoen euro meer kosten. Een kamermeerderheid vindt dat Bruins te ver vooruit denkt en de feitelijke uitwerking aan zijn opvolger moet laten.

Het is nog niet duidelijk of de Tweede Kamer van de rentestijging afwil. Volgens CDA-kamerlid Cisca Joldersma staat de vandaag gemaakte afspraak daar los van. ‘De verruiming van de studiefinanciering maakt onderdeel uit van de conceptwet hoger onderwijs en is dus min of meer gekoppeld aan de leerrechten. Omdat de invoering daarvan is uitgesteld tot 2008 is het vreemd om de studiefinanciering nu al via een spoedprocedure aan te passen. Temeer omdat er op korte termijn een ander kabinet zit.’

Alleen voor de wereldwijd meeneembare studiefinanciering wil de Kamer een uitzondering maken. ‘Maar het ministerie van OCW moet maar kijken of dat kan. Zo niet, dan komt dat ook wel na afronding van de kabinetsformatie’, aldus Joldersma. [TdO/HOP]

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?