Terug naar overzicht

De comeback van een oude rocker

‘Toen ik 20 was had ik wel de ambitie maar niet de kwaliteit om een carrière in de muziek te beginnen. Ik hoor nu al jaren dat ik talent heb, nu heb ik het eindelijk omgezet in iets concreets’.

Voor Jack Bakkers, medewerker van de Diensteenheid ICT en Facilitaire Dienst (DIF) zijn het spannende tijden. Na anderhalf jaar werken komt zijn eerste cd ‘Volksbenzine’ uit.

Jack Bakkers en de Grensgevallen, zoals de band heet, brengen op de cd doorleefde Brabantse folk, blues en countrymuziek. De stem van Bakkers doet soms denken aan Nick Cave op andere momenten komt Bob Dylan voorbij.

Opvallend is dat alcohol in de helft van de nummers een rol speelt. ‘Alcohol speelt een belangrijke en vaak destructieve rol in de westerse samenleving. Een aantal jaren geleden heb ik de ervaring gehad, dat teveel drinken schaadt. Toen heb ik een jaar niet gedronken en is het liedje ‘Volksbenzine’ ontstaan’, vertelt Bakkers.

De Avansmedewerker heeft het hele project zelf gefinancierd. ‘Telkens als ik wat geld opgespaard had, belde ik Patrick Delabie om te vragen of hij wat tijd had.’ Delabie is de eigenaar van opnamestudio 195 in Wernhout, hij heeft de cd van Bakkers geproduceerd en drumt en speelt gitaar op de meeste nummers. ‘Het maken van het artwork en de cd, het kost allemaal veel geld. Ik hoop dat ik uiteindelijk kiet zal spelen.’

Sommige nummers heeft Bakkers bedacht tijdens het wielrennen. ‘Dan had ik ineens een ingeving voor een tekst en moet ik snel naar huis om het op te schrijven. Het is niet fijn fietsen met pen en papier op zak.’ De werkplek van Bakkers levert stof op voor zijn teksten. ‘In het nummer ‘Volle Maan’ wil ik mensen waarschuwen tegen saaiheid. Ik zie hier weleens mensen lopen waarvan ik denk, wat hebben die een saai leven. Maar die mensen heb je natuurlijk overal.’

De Grensgevallen is niet de eerste band van Bakkers. Hij heeft bijvoorbeeld als zanger van De Kondoomz in 1980 in het voorprogramma gestaan van de Golden Earring. ‘Die teksten die ik toen schreef waren wel erg slecht.’ Nu gelooft hij wel in eigen kunnen. ‘Anders zou ik er ook niet aan begonnen zijn.’

De cd-presentatie is op 4 mei in Para, Breda. De cd van Jack Bakkers is nu te koop via zijn website www.jackbakkers.nl en bij optredens. Twee nummers van de cd zijn hier te beluisteren. [AR]

Klik op de foto voor vergroting
klik

klik
Jack Bakkers in de studio

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?