Terug naar overzicht

‘Geen overheidsgeld in Second Life’

Het CDJA wil niet dat universiteiten en hogescholen geld steken in de virtuele wereld van Second Life.

‘Semi-)overheidsinstellingen moeten geen spel sponsoren dat steeds meer op een virtuele speeltuin voor criminelen begint te lijken.’De jongerenorganisatie van het CDA is verontrust over mediaberichten dat in Second Life gokken, oplichting, geweld en stalking aan de orde van de dag zijn. De grenzen tussen de echte en virtuele wereld zouden vervagen in spellen als Second Life, waaraan bovendien steeds meer mensen verslaafd raken.

Het CDJA richt zijn grieven in de eerste plaats op gemeenten als Den Haag en Zoetermeer, die voor duizenden euro’s hebben verspijkerd aan ‘bouwprojecten’ op Second Life om hun dienstverlening uit te breiden. Maar ook hogescholen en universteiten hebben er niets te zoeken, vindt vice-voorzitter Maarten Neuteboom van het CDJA. ‘Laten ze hun geld liever in beter onderwijs steken.’

In het hoger onderwijs zijn de Vrije Universiteit, de TU Delft en Fontys Hogescholen als eersten in Second Life gestapt. Igor Mayer, een van de Delftse projectleiders, benadrukt dat zijn universiteit – net als de VU – Second Life primair voor onderzoeksdoeleinden gebruikt: ‘Naar technische aspecten van 3D-virtuele werelden, maar ook naar vragen die het CDJA nu stelt over de vermenging van de virtuele en de echte wereld. Ook de rol en de positie van de overheid in dit soort toepassingen is zeer interessant.’

Dat er in Second Life obscure dingen gebeuren, is wat Mayer betreft geen argument om er als technische universiteit dan maar geen participerend onderzoek naar te doen. ‘Want juist door je in die wereld te begeven kom je er bijvoorbeeld achter dat er mogelijkheden zijn om een platform te bouwen waarbij je zelf bepaalt wie er toegang hebben en welke gedragsregels er gelden. En dat is nog maar één van de vele onderzoeksvragen waarop je stuit.’ [HC/HOP]

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?