Terug naar overzicht

Gratis ‘ov-previewkaart’

Uiterlijk in 2009 is de ov-chipkaart een feit. In de regio-Rotterdam kunnen studenten er al mee proefdraaien.

De Rotterdamse ov-bedrijven en de NS hebben een zogeheten previewkaart voor studenten ontwikkeld. De toegangspoortjes springen – als alles goed gaat – automatisch open als de chipkaart op tien centimeter afstand van de kaartlezer wordt gehouden.

Er worden deze maand maximaal 70 duizend kaarten uitgedeeld. Om deelname aantrekkelijk te maken kunnen studenten tot eind april zeven dagen per week gratis reizen in de regio Rotterdam. Overigens moeten ze dan ook hun reguliere ov-studentenkaart meenemen, want er staat geen foto op de tijdelijke chipkaarten.

Als het systeem landelijk wordt ingevoerd krijgen studenten – net als andere ov-abonnees – een persoonsgebonden chipkaart met pasfoto. Van de chip wordt afgelezen of er is gekozen voor een week- of een weekendabonnement. Buiten de gratis reistijden geldt een reductietarief van 40 procent, net als nu. Daarvoor dienen studenten wel voldoende saldo op de kaart te hebben. Reizigers kunnen de geplande tocht van tevoren ‘laden’, en als ze verder gaan dan de bedoeling was, wordt het verschuldigde extra bedrag automatisch verrekend bij de uitgangspoort. [TdO/HOP]

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?