Terug naar overzicht

Kraakpand weer doelwit van vandalen

Het is al de negende ruit die afgelopen zaterdag door een baksteen sneuvelde. Sophie Gruijters, vierdejaarsstudent Beeldende Kunst in Den Bosch en bewoonster van het gekraakte buurthuis Patio aan het Van Roosmalenplein, wordt er moedeloos van.

Met kerstmis werd er een brandbom naar binnen gegooid, die verwoestte toen twee kamers. Sophie heeft geen idee wie de vernielingen verricht. ‘Het gebeurt zo vaak dat we denken dat het door dezelfde mensen gebeurt, die tegen kraken zijn.’

De bewoners doen elke keer aangifte, maar de politie doet volgens Sophie niet veel meer dan langskomen. ‘Verder weten ze het niet. Als het in een gewoon huis was gebeurd, had de politie er meer achteraan gezeten, denk ik.’
Sophie en haar huisgenoten zijn nu aan het bedenken wat ze tegen de vernielers kunnen doen. ‘Misschien moeten we met de eigenaar van het pand regelen dat we camera’s kunnen ophangen, vaker surveilleren of een buurtpreventie opzetten.’

Ze laat zich in geen geval wegjagen door de vandalen. ‘We hebben nu net een leuk contact met de buurt. Jongeren die veel op straat hangen, hebben we een zaaltje in het huis gegeven waar ze bijvoorbeeld tafelvoetbal kunnen spelen. Zo krijgt het huis nog iets van zijn oude functie terug.’ [CB]

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?