Terug naar overzicht

Marlies Dekkers Zakenvrouw van het jaar

De voormalige Bredase kunststudente Marlies Dekkers is zondag in Hotel des Indes in Den Haag uitgeroepen tot Zakenvrouw van het jaar 2007. Dekker ontwerpt lingerie en heeft in veertien jaar tijd een succesvol bedrijf opgebouwd.

Dekkers studeerde in 1991 af aan de modeafdeling van St. Joost in Breda. Die afdeling bestaat niet meer. Ze kreeg landelijke bekendheid met haar afstudeerwerk: de blote billenjurk, een jurk die de billen bloot liet zien.

Ze ging zich toeleggen op het ontwerpen van lingerie en begon in 1993 een eigen bedrijf. Haar ontwerpen worden omschreven als ‘sexy maar niet ordinair’. Ze hebben vaak extra zwarte bandjes waardoor een grafisch effect ontstaat.

Inmiddels wordt haar lingerie op negenhonderd verkoopadressen over de hele wereld verkocht. Ze heeft 125 medewerkers in dienst.
Ze heeft eigen winkels in Rotterdam, Amsterdam en Antwerpen en binnenkort ook in Maastricht en Parijs. ‘Uiteindelijk wil ik terugkijken op een wereldomvattend netwerk’, zei ze tegen Telegraafjournalist Stan Huygens. ‘Het irriteert me vreselijk dat bedrijven met veel slechtere producten zo groot zijn geworden. Dan moet ik in één leven toch net zo groot kunnen worden?’

In een interview met Punt, enkele jaren geleden, vertelde zij dat ze er trots op is dat ze als eenvoudige dochter uit een Oosterhouts arbeidersgezin zoveel bereikt heeft. Ze vindt het vooral belangrijk dat vrouwen tegenwoordig veel meer kansen hebben dan de generatie van haar moeder. ‘Mijn moeder was huisvrouw, ze wist niet eens wat feminisme was. Dat ik naar de kunstacademie zou gaan was geen logische stap, het was een megastap. Maar ik denk dat doordat ik uit een arbeidersmilieu kom, ik veel doorzettingsvermogen had, waardoor ik nu succesvol ben.’

Dekkers bracht onlangs nog samen met schrijfster Heleen van Royen het boek Stout uit, met daarin ondermeer interviews met succesvolle vrouwen. [PM]

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?