Terug naar overzicht

Moslimstudenten vasten en feesten

Moslimstudenten voelen zich iets vaker buitengesloten dan twee jaar geleden en vinden hun geloof belangrijker dan voorheen.

Maar ze zien de toekomst overwegend zonnig in. Slechts een zeer gering deel keert zich af van de samenleving.

Dat staat in het boek Van vasten tot feesten, dat het instituut voor multiculturele ontwikkeling Forum deze week heeft gepubliceerd. De auteurs proberen in kaart te brengen hoe jonge moslims in het leven staan.

Vooral Marokkaanse studentes zeggen dat zij zich nu vaker buitengesloten voelen dan twee jaar geleden. Onder Marokkaanse jongens zien de onderzoekers een dergelijke ontwikkeling niet. ‘Wellicht komt dat doordat zij zich toen ook al vaker buitengesloten voelden dan de meisjes.’

Vrouwelijke moslimstudenten zijn veel strenger dan jongens in hun opvattingen over seksualiteit. Zij willen vaker als maagd het huwelijk in. Jonge moslims willen graag trouwen met een andere moslim, maar ‘bovenal willen ze een huwelijkspartner die hun carrière ondersteunt’, constateren de auteurs. ‘Meisjes vinden dat nog belangrijker dan jongens.’

Volgens de onderzoekers zijn er forse verschillen tussen jonge moslimmannen en -vrouwen. Voor serieuze moslimmeisjes die het goed doen op school, gaan studeren en carrière willen maken, wordt het ‘toch wel erg lastig om een huwelijkspartner te vinden die aan al hun eisen voldoet’.

De meeste moslims hebben vrienden van dezelfde etniciteit. Maar er zijn ook vrij veel studenten met gemengde vriendenkringen, melden de onderzoekers. ‘Veel studenten willen daarin liever nog meer etnische variatie.’

Minder dan de helft van de moslimstudenten heeft vooral contacten binnen de eigen etnische groep. Opvallend genoeg geeft deze groep zichzelf de meeste kans om de rest van hun leven in Nederland te blijven. [BB/HOP]

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?